23 Kasım 2013 Cumartesi

CryptoLocker Virüsüne Dikkat!!

Selamlar,

Bu yazımda bahsedeceğim bir malware fakat diğer alışılagelmiş virüslere göre değişik bir iş yapan bir virüs gectiğimiz yıllarda ülkemizdede boy gösteren bilgisayarınız bir bilişim sucuna karıştı ve kilitlendi acmak icin suraya para yatırın gibisinden mesaj cıkaran virüslerin bir benzerinden. Bu malware bulasmıs oldugu bilgisayardaki verileri çözülemeyecek sekilde kriptolayarak sizden verilerinizi geri kurtarmak icin para istemekte.

CryptoLocker virüsünün 1 haftadan kısa bir sürede 12000 den fazla ABD bilgisayarına yayıldıgı düsünülürse bu virüsün etkilerinin sadece ABD ile sınırlı kalmayacağı yakında ülkemizdede boy göstereceği birçok kişinin ve kurumun canını yakacagı kesin.

Virüs bulastıgı bilgisayarda acılısından büyük kırmızı bir ekran üzerinden verilerinizi kaybetmeden önce 100 saatiniz var gibi bir uyarı cıkararak ödemenin yapılacagı adresleri vermekte. 750 $ veya 2 Bitcoin ödeme isteyen malware sahibi hemen sonrasında size decryption keyi göndermekte ve bu virüsün gecen hafta ABD PC lerine sızmasıyla birlikte ABD polis teskilatınında bundan etkilendiği ve virüsün yazarına verilerini kurtarmak icin 750 $ gönderdiği dedikoduları yayılmaktadır. Virüsün bulasmasını engellemek icin yapılması gerekenlerden birkacını yazmakta fayda görüyorum.

  1. Birçok virüsün eposta eklentileri icerisindeki rar,zip v.b gibi dosyalar üzerinden yayıldığını düsünürsek güvenilmeyen göndericilerden gelen dosyaları acmamak , güvendiğiniz bir kisiden gelen gönderileride virüs taramasından gecirmeden acmamak , eğer mümkünse bu mail iceriklerine kendi PC'niz altında kurdugunuz sanal makina üzerinden bakmak
  2. Virüs programınızın lisanslı ve son sürümde oldugundan emin olmak. (Bazı insanların ne düsündügünü tahmin edebiliyorum virüs yeni bir virüs PE Header ları değiştirilmisse ne ise yarayacakki fakat unutulmaması gereken konu %50 ye göre %55 daha iyidir siz güvenliğinizi ne kadar arttırırsanız saldırganın isini okadar zorlastırmıs olursunuz)
  3. Düzenli yedek almak. Böylelikle kaybedeceğiniz datalarınızı minimum'a indirmis olursunuz.
  4. Cloud üzerinde yedek almak
  5. Sistem geri donus noktaları yaratarak sistemi virüs bulasmadan onceye döndürebilirsiniz.
CryptoLocker virüsünü tanıyan ve en iyi korumayı sağlayan birkac virüs programı ve antimalware şunlardır.

A) CryptoPrevent Tool: Bu arac diskinizi kriptolamaya calısan yazılımlara karsı güclü bir önleme sunmaktadır.
B) Hitman Pro AntiMalware: Yine bu program ilede kripto virüslerine karsı koruma saglayabilirsiniz
C) BitDefender Anti-CryptoBlocker: Yine BitDefender'in bu aracı sayesinde bu tip virüslerden korunmanız mümkün.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder